Photographbyjohn.com
November 11, 2022

Natuurpark Biokovo - een schitterende plek in Dalmatië

Posted on November 11, 2022  •  5 minutes  • 919 words

Natuurpark Biokovo

Natuurpark Biokovo in Dalmatië

Natuurpark Biokovo is een zeer groot park waar je rustig een halve tot hele dag kan vertoeven. Met een hoogte van 1762 meter en een route van 23 kilometer om daar te komen is het zeer indrukwekkend om alleen al om hier rond te rijden. De top bereiken is niet voor iedereen weg gelegd ondanks je gewoon met een auto of fiets kan bereiken. De weg naar de top is al sinds 1978 geasfalteerd en op de top staat de radio en televisie antenne van de staat Kroatië. Deze antenne is het hoogste gebouw en werkplaats in Kroatië.
Het landschap op Biokovo

Het landschap op Biokovo

Rijdend op een smalle wegen richting de top zie je veel dalletjes en kleine huisjes. Vele huisjes zijn puur voor particulier gebruik maar het is ook mogenlijk om hier te verblijven in een recreatie accomodatie. Een vakantie speciaal bedoeld voor echte natuurliefhebbers die graag wandelen en fietsen. Het landschap lijkt op vele locaties op een maanlandschap waarnaar elke bocht het uitterlijk veranderd. In 1981 werd dit gebergte uitgeroepen tot Natuurpark en in 1998 heeft de staat Kroatie Natuurpark Biokovo opgericht.
Openingstijden-voor-bezoekers

Openingstijden voor bezoekers

Het park is het gehele jaar geopend voor de eigenaren van de accommodaties maar voor een natuurbezoek is het park gesloten van 1-11 tot en met 31-03. Kaartjes kun je het beste online kopen omdat er 15-20 auto’s per uur toegang krijgen tot het Natuurpark Biokovo. Over het hele park zijn er genoeg plaatsen om te picknicken maar er is ook een restaurant op het park aanwezig. In de maand oktober zijn er geen toiletten meer aanwezig op het park. Dit wat erg vreemd is omdat een maand later het park dicht gaat. Waarom ze deze toiletten niet langer laten staan is voor vele een groot vraagteken. Ook voor de eigenaar van de konoba waar je een heerlijk wijntje kunt drinken. Deze mand woon op het park en krijgt alle bezoeker naar hem gestuurd terwijl de toiletten daar ook weg gehaald zijn door het Park beheer. Persoonlijk vind ik dit eigenlijk niet kunnen. Want op de dag (in de herfst vakantie) waren alle tijdvakken zo goed als vol met 10-15 auto’s per uur dus dan praat je al gauw over 1000 auto’s die gemiddeld zo’n 250-300 kuna per auto moeten betalen..
Kijk hier voor de openingstijden
Het oog wilt ook wat

Het oog wilt ook wat op Natuurpark Biokovo

De rit naar skywalk van Natuurpark Biokovo op 1228 meter hoogte is een uitdagende route. Het lijkt soms dat iedereen daar als eerste wenst te zijn en lijkt soms wel een race naar boven. Iedere 300 meter is er een vluchthaven gecreëerd waardoor passeren van tegenliggers mogelijk of eenvoudiger word gemaakt. Het uitzicht tijdens de weg naar de skywalk is al een bijzondere route met uitzichten over de Makarska en andere dorpen onder en op de berg. Hoe hoger je komt des te meer eilanden kun je bewonderen. Eenmaal aangekomen bij de Skywalk zal de park ranger de parkerende autos een beetje dirigeren zodat iedereen kan parkeren. Ja kun je schoenen of slippers even langs borstels halen en de Skywalk op een klif van 11 meter bewandelen. De Skywalk gaat tot 8,5 meter van het klif af en daardoor krijg je een fantastisch uitzicht mits je geen hoogte vrees hebt.
de heringering van Biokovo

De herinnering van Biokovo

Bij deze Skywalk zit ook een souvenir winkeltje. Hier is het echter wel leuk om je herinnering van deze locatie te bestempelen. Wij kochten daar een t-shirt, sleutelhangers en potloden waarop het logo van het park zit. Echter is het wel jammer dat het park daar geen terrasje heeft waar je heerlijk kunt genieten van een kopje koffie of een frisdrankje. Een zit gelegenheid met drank automaten zou al toereiken zijn.
Het maan landschap van Biokovo

Het maan landschap van Biokovo

Fietser die je hier tegenkomt vind ik persoonlijk erg sportief. Wat een uithoudingsvermogen moet je wel niet hebben om deze berg te beklimmen. De wegen naar boven vind ik best wel steil om even te naar boven te fietsen en laat staan tot de top bij Sveti Jure wat het hoogste top is. Op 1500 meter kom je ook weer een Park ranger tegen. Een locatie waar een park ranger zit voor mensen in nood en waarschijnlijk kan je daar ook als wandelaar of fietser even stoppen en rusten. Op deze hoogte wijzigt het landschap echter in maan landschap.
Dieren dieren en nog meer dieren

Dieren en dieren en nog meer dieren

Het onderhoud van de natuur gebeurd op Natuurpark Biokovo door dieren. Paarden en koeien lopen los en soms lopen zet gewoon oook over de weg. Aan het einde van de dag lopen ze ook allemaal naar hun eigen vaste plek om te drinken. Het kan dus goed gebeuren dat er dus gewoon paarden en koeien over de weg lopen. Je kunt ook rustig uitstappen en de paarden wat aandacht geven. Ook zal je dan ook zien dat er muilezel er tussen lopen. Dat zijn kruisingen tussen paard en ezel. De veulens zijn wat terug houdend maar kijk hierbij uit dat een moeder haar kind altijd zal beschermen.
Tot slot

Tot slot…

Zelf hebben ondank de frisse dag enorm genoten van deze tocht. we hadden niet ingeschat dat deze tour zoveel tijd in beslag zou nemen maar aan de andere kant ook weer super. Want met de route terug naar beneden kwamen wij geen tegenliggers tegen en hebben wij enorm kunnen genieten van het uitzicht met een ondergaande zon. Paarden die op de weg liepen koeien die voorbij kwamen. de zon die onder ging achter de eilanden. Kortom fantastisch en een aanrader waard!

Follow me

Klik op de socials of boek een vakantie op : https://mojadom.com/