Photographbyjohn.com
January 14, 2021

Update Aardbeving Kroatie

Posted on January 14, 2021  •  4 minutes  • 778 words

Update schijf 15 januari

Vandaag zijn we op pad gegaan met verzameld (droog) voer. Deze leveren wij aan Rene Pronk. Hij bezoekt al jaren veel ouderen, die hij ondersteunt met kleding en eten en wat gezelligheid. We zijn niet van plan deze ouderen ook te bezoeken, omdat er zoveel zelfvertrouwen is bij deze ouderen en geen hulp van derden willen accepteren. Daarom zijn mijn vrouw Natascha en onze drie meisjes bij ons. Daar ligt tenslotte ook sneeuw. Na een korte rit van 3 uur en de mooiste winterbeelden voorbij zien flitsen, kwamen we aan bij Rene. Na een warm welkom, kopje koffie en een rondleiding zijn we begonnen met het uitladen van de +/- 100kg voer. 75% van dit voedsel werd verzameld door vrijwilligers van de facebook groep vanuit_istrie.

Rene Pronk Pictures Na het uitladen kregen we een rondleiding door zijn fotogalerij. Rene maakt veel landschapsfoto’s, maar ook veel foto’s van ouderen die hij bezoekt.

De kinderen waren nog bezig met spelen in de sneeuw met zijn zoon, dus werd er een lunch aangeboden.

We worden binnenkort uitgenodigd voor zijn tour. Om de eenzame ouderen te leren kennen.

Als je meer foto’s van Rene wilt zien, kijk dan hier: Rene Pronk

Daar gaan we weer

Onze auto is geladen en de aanhanger is vol. Klaar voor een nieuwe rit richting het rampgebied op vrijdag 15 januari.

Vanavond dacht ik ook anders. In Nederland, België en Duitsland is er helemaal geen nieuws over de ellende die hier gaande is. Niemand weet dat na 8 dagen dorpen werden bereikt waar mensen zaten met ingestorte huizen en die dachten dat de wereld op het punt stond te vergaan. geen elektriciteit / water en de wegen kunnen niet door de kieren in de grond of door bodemdaling worden gereden. Het hele gebied is nu 30 centimeter gezakt en er loopt een kier van kilometers door het epicentrum. Dagelijks zijn er trillingen met 2-2,5 tot 4 op de schaal van richter. Soms falen delen van huizen nog steeds.

Toen ik daar op 1 januari was met een konvooi van caravans en hulpgoederen, zagen we ook straten geblokkeerd die nog niet in het lokale nieuws waren geweest. Bulldozers en kranen waren druk bezig de straten schoon te maken en de laatste stukken muren en daken te verwijderen die op instorten stonden. Iedereen weet dat het niet alleen voorbij is en overal zal gaan. Hulp is nodig !!

Vaak wordt mensen ook gevraagd wat voor soort hulp nodig is. Zullen we kleren sturen of eten? Mensen die hier als toerist zijn, soms al jaren, realiseren zich soms niet eens hoeveel mensen hier wonen. Veel mensen bakken hun eigen brood, en niet uit een pakje. Leef de hele winter van peulvruchten uit eigen tuin en slacht eens per week een kip. Ondanks dat deze regio bekend staat om zijn vleesindustrie (Gavrilovic, het meisje op de blikjes worst en verpakking), is deze regio erg arm.

Vanuit de facebook groep vanuit_istrie hebben we al een beetje kunnen helpen. Uiteindelijk zijn we gaan verzamelen uit verschillende hoeken van Nederland en België, die uiteindelijk ook zelf de transportproblemen oplosten. We wilden niet centraal leveren aan een depot in het rampgebied omdat er veel zou verdwijnen. Ook hier circuleren veel verhalen. Een vrachtwagen met 10 ton voedsel uit Duitsland is rechtstreeks in een magazijn in Zagreb gebracht en zal het gebied nooit halen en naast dit verhaal zijn er nog veel meer te noemen. Daarom hebben we het heft in eigen handen genomen. Waarin de groep uit Urk het hoogst scoorde met een financiële incasso. die € 4000, - inzamelden en met een caravan en heel veel dekens, kachels, kleding en nog veel meer naar Kroatië kwamen. Uiteindelijk heeft de groep uit België ook een vrachtwagen overstroomd en 2 vrachtwagens met goederen opgeslagen. Hellevoetsluis kwam ook met een volle auto en zo verrasten ze het rode kruis in Porec enorm. De 1e dag brachten we 16 pallets met goederen en de 2e dag moesten we zelfs naar het depot van Rovinj rijden. Dit omdat er simpelweg geen ruimte meer was. en daar brachten we nog eens 10 pallets met hulpgoederen.

Trots, trots en weer trots dat ze dit allemaal hebben gedaan. Relax Villas stelde zijn huis ter beschikking om daar te overnachten en we ontvingen deze hardwerkende mensen met warm eten en een goede nachtrust.

Op de dag van 15 januari gaan we weer rijden. De melding om het gebied in te rijden is weer gedaan. Dit keer gaan we met +/- 100 kg voer naar de regio. We hopen dat meer mensen onze blog zullen lezen en de noodzaak ervan zullen inzien.

Toon uw hart en steun onze zaak. Steun ons hier !!

Follow me

Klik op de socials of boek een vakantie op : https://mojadom.com/