Photographbyjohn.com
July 22, 2021

Zomer Van 2021

Posted on July 22, 2021  •  4 minutes  • 739 words

Waar ben jij geweest?

Oh oh oh wat zal hier een commentaar op komen. Maar ik schrijf het zoals ik het prettig vind. De Covid heeft ons leven in de tang en eindelijk heeft de Europeese regering groen licht gegeven voor vakanties (binnen) Europa. Uiteraard om het bestede geld terug te krijgen in de kas van de EU. In Juni had bijna niemand boekingen en in Juli zat ineens iedereen vol. Zoals vele weten wonen wij 365 dagen per jaar in de vakantie omgeving en kijken wij vaak met een andere blik naar gang van zaken tijdens deze periode.

Zo zagen wij de besmettingen ineens verdwijnen en alles ging weer open in Mei. En zo zagen wij de grenzen opengaan en de besmettingen weer oplopen? Snap jij het nog??

Ik heb geen zin om diep in te gaan in het Covid verhaal, speculaties of andere complot theorien. Maar wat ik wel kwijt wil dat ik vreemd vind dat alle (europeese) mensen rechten geschonden worden en niemand doet er iets aan. Duizende mensen uit de rij zijn gestapt met een vacinatie bewijs zonder gevacineerd te zijn. Duizende mensen het gat in de website hebben gebruikt en hun eigen negatieve test in de overheid database hebben gezet. En hier in Kroatië gebieden op rood gaan ivm met de besmettingen.

Maar dat de wereld aan het veranderen is dat is erg duidelijk!

Wij proberen het beste ervan te maken. Dit jaar beleven wij onze zomer gelukkig anders dan de zomer van 2020. We zijn weer delen van Kroatië aan het verkennen. En we zien ook weer mooie omgevingen. Dit jaar staat ook Dalmatië ook weer op de kaart van bestemmingen. We zijn al geweest in Vinišće, Marina (dat ligt ernaast), Beach Duće bij Marlon op Duće beach met zijn waanzinnige waterpark en op het moment van schrijven zijn we in Biograd na Moru op familie bezoek. Vandaag gaan we richting Primosten een mooie lokatie bekijken, daarna naar Marlon en dan eten “up river” in Omiš. En morgen dat zien we dan wel weer.

Omdat wij op vele lokaties komen zien wij ook erg duidelijk een groot verschil in gedrag van de mensen. Nadat ik erg geschrokken was van de enorme drukte van mensen en het feit dat niemand kan meten hoe lang 1,5 meter is, verbaaste mij enorm dat de groei van landen ook erg aanwezig is.

Hiermee bedoel ik de groei van het Oostblok inwoners. Als voorbeeld de mensen uit Polen die dan gewoon minimaal 3 dagen moeten rijden om in Dalmatië te komen. En dan zeg ik toch petje af hoor. Een paar jaar terug had ik dat ook nog wel gedaan maar in deze nieuwe wereld word dat toch steeds lastiger.

Ook vandaag stond de krant weer vol met dit onderwerp en dan ook vermeld dat de regering niks gaat doen tegen de mensen die op vakantie gaan naar oranje en rode gebieden. Ik zou ook niet weten waarom maar toch roept dat vragen op.

Maar waar ben ik nu echt nieuwsgierig naar: Hoe was jouw vakantie? En waar ben jij naar toe geweest? Hoe was jouw gevoel van gewoon rond kunnen lopen, terrasje pakken en uit eten gaan? Want dit waren toch wel de zaken waar je in eigen land erg tegen aan kon lopen.

Wij in Kroatië hebben een echte lockdown gehad. Indien je je gemeente uit wilde gaan moest je een reis toestemming aanvragen. Je kwam dan ook echt in een Politie fuik terecht waar je dan ook je formulier moest laten zien. Ook moest je aangeven waar je naar toe wilde gaan. Wij wonen in een kleine gemeente met een kleine buurt super en boodschappen deden wij wekelijks in de grotere winkels. Dus uiteraard ging je tijdens de lockdown andes leven. Meer zelf je broodbakken en niet wekelijks maar 2-3 wekelijks je boodschappen doen. En om eerlijk te zijn was dat ook niet eens erg om te beleven. Ook de disipline van de mensen is hier in Istrië erg hoog. Wij blijven onze mondmaskers dragen in de winkels. Wij hadden enkele weken geleden Nederlandse kennisen op bezoek en die vonden het absurt. Dit omdat het in Nederland ook niet meer verplicht was. Tja, dacht ik bij mijzelf, dat is Nederland en geen Kroatië. En in Nederland liepen, ook als verwacht omdat ze jongeren willen vactineren, de besmettingen weer op.

Vind jij ook dat de discipline in Dalmatië lager is dan in andere delen van Kroatië?

Follow me

and find out what i'm doing more...