Photographbyjohn.com
January 19, 2021

Aardbeving Kroatië en vooruitgang

Posted on January 19, 2021  •  8 minutes  • 1645 words

Wat is er gebeurt?

29 December 2020 werd Kroatië opgeschrikt door een aardbeving van 6,4 op de schaal van righter. Een aardbeving vlak onder het aardoppervlakte op 5 km diep. Het epicentrum lag bij Petrinja. Petrinja, Glina en Sisak zijn de grote plaatsen die in het nieuws kwamen. Al redelijk snel kwam er ook in het nieuws dat meer dan 70 dorpen geraakt waren.

Binnenkomst Glina

Sommige met kleine schade (schoorsteen door het of van het dak) en andere met complete woning die ontzet is. De 3 grote plaatsen kwamen vrijwel direct in het nieuws. Hulpverlening kwam erg snel op gang en er werd gelijk vele acties opgezet. Echt fantastisch om te zien hoeveel mensen uit vele landen dit arme deel van het land een warm hart gaven. Na 7 dagen kwamen er staat meer dorpen in het bereik van de hulp verlening. Er was zelfs een dorp waar 80% van de bewoners ook direct opgenomen werden in het ziekenhuis. Deze mensen waren na 7 dagen zonder elektriciteit, water en contact met de buitenwereld in de veronderstelling dat er weer een oorlog begonnen was of de wereld aan het vergaan was. Als je jezelf eens indenkt dat je huis compleet gescheurd of deels ingestort is en dan iedere paar uur de aarde gaat schudden en niemand kan bereiken. Wat moet dat erg geweest zijn.

Er moet wat gebeuren!

Wij hebben net als Kroatië Forum een groep online. Wij hebben ook in onze groep Vanuit-Istrië, waar wij ook wonen, een actie oproep gedaan. Al vrijstel kwamen daar enkele plaatsen in beeld die begonnen met inzamelen. Zo hadden we in het noorden in Hellevoetsluis, Ridderkerk en Urk een inzameling maar ook zelfs in Turnhout België. Urk had ook gelijk een funding opgezet en de lokale nieuwszender benaderd die ook deed luisteren. Dit resulteerde tot een mooi succes. Wij hadden ook een funding online staan maar achteraf bleek dat dit te wijd ingezet was voor het doel wat we wilde bereiken. Deze actie loopt nog steeds en de middelen zijn ook inmiddels ook al deels ingezet.

1 januari onze eerste dag

Op oudejaarsdag hebben wij onze caravan uit onze moestuin gehaald en naar huis gebracht. Daar helemaal schoongemaakt en vol gelopen met kleding. kachels, dekbedden en alles wat wij over hadden van ons appartement wat we hier hadden. En laat in de avond hebben wij deze naar Porec gebracht. De volgende dag zouden we met een konvooi naar de regio Petrinja rijden. Dit was al het 2e konvooi wat geregeld was vanuit Porec. Dit was op gezet door een 2 tal personen Dennis en de directeur van Camping Polidor. De hele nacht was de vrijwillige brandweer en ordekruis Porec aanwezig bij de caravans om deze vol te lopen en een adres te geven. Ze werden volgelopen met voedsel, drinken, kachels, dekens en gericht op het gezin van het adres. Om 9:45 uur gingen we rijden. Een rit van 285km in een konvooi van 45 caravans. Dit was opzicht wel grappig om te zien hoe de politie het verkeer tegen hield en ruim 40 caravans zonder verlichting voorrang gaf want +/- 5 hadden maar verlichting.

Het ramp gebied

Rond 15:30 uur kwamen we aan bij Karlovac en de zon begon al bijna onder te gaan en nog 30km te gaan. Vanaf Karlovac kregen we politie escorte van de cobra’s, dit is de binnenlandse veiligheid dienst. Wij konden hierdoor alle stoplichten gewoon in rood passeren. Omdat ik samen met mijn buurman reed kon ik ook vragen stellen. En uiteraard was de eerste vraag, waarom de binnenlandse veiligheid dienst? Hij zei dat: verkeersregelaars worden eenvoudig genegeerd door bepaalde mensen en bij deze mensen doe je dat niet en dadelijk ga je het ook meer begrijpen. Om 16:45 kwamen we aan bij Glina. Via de portofoons werd er omgeroepen om de deuren van de auto en caravans te controleren of ze op slot zijn. Er is hier een verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen want, 2 dagen hiervoor werden bij dit konvooi ook deuren en caravans open getrokken en spullen uitgehaald want je bij stond en niks kon doen.

De eerste gevallen huizen in glina

Ik zie geen schade

Omdat we het gebied in reden zei ik tegen mijn buurman, ik zie niks. En dat klopte ook. Damier vermelden zei ook let op ineens ga je het zien. En inderdaad ineens hadden alle huizen geen schoorstenen meer. De zon ging ook al onder waardoor de zwaailichten steeds duidelijker en de overhand nag van alle verlichting. Nog steeds op het moment van schrijven hebben 76 plaatsen in die regio geen straat verlichting. Chaos en meer chaos werd zichtbaar in het straat beeld. Brandweer, rode kruis en het leger is overal zichtbaar. Bijna iedereen leeft buiten onder een partytent of gefabriceerde tent. Bij vele en ook vele huizen zie je een caravan of container staan. als veilig onderkomen voor de nacht. We reden ook over een weg aan de zijkant van een heuvel en in die bocht zag langer op de heuvel in die bocht huizen met open voor en soms ook een kaars voor het raam maar, deze weg is gewoon gescheurd en heel die bocht op die heuvel is gezakt. We moesten ook met beleid over die scheur rijden. We kwamen in het donker aan in Petrinja. Het straat beeld van die ene straat die totaal is ingestort was in middels schoongeveegd met grote shovels. Een andere straat waar wij in moesten rijden was afgezet. Deze was inmiddels nu ook ingestort na een nieuwe aardbeving.

De familie

Wij waren opzoek naar de familie Purgar. We hadden al telefonisch contact gehad. Een gezin met 3 kinderen van 12, 14 en 16 jaar. De kinderen sliepen al 3 dagen in een oude auto in hun tuin. Eenmaal aangekomen werden we ook hartelijk ontvangen. eerst moesten we volgens protocol het huis en andere mogelijke verblijven controleren. Hun schoorsteen was afgebroken en door het dak en verdieping in de woonkamer terecht gekomen waardoor ze de rode sticker met L2 kregen. hierdoor mochten ze niet meer in de woning verblijven. De hadden onder een afdak een soort van woonkamer gemaakt van plastic waardoor ze uit de wind konden zitten bij een houtkachel die ze daar neer hadden gezet. Gewoon ontdaan en aangeslagen lieten ze zien hoe zijn garagebedrijfje door elkaar was geschud en alles overhoop lag. Nog geen tijd gehad om alles op te ruimen omdat het iedere paar uur daar de grond weer deed schudden.

De caravan afgeleverd

Ze waren erg blij en wij hadden veel kleine kleren ook in de caravan liggen. En daar waren ze erg blij mee omdat een familielid niet meer bij hun kinderkleren kon komen door instorting.

Maar dat is niet alles

Extra steuntje Wij hadden inmiddels bijna dagelijks contact met Rene. Rene woon aan de andere kant van de snelweg 70 km van het epicentrum centrum. Hij heeft geen schade maar hij bezoekt maandelijks bijna 100 oudere mensen. Vele zijn weduwe en wonen in kleine dorpjes soms bestaande uit 1, 2 of 4 huizen. Bij bezorgd ze ook altijd iets extra’s voor de maand. Vele van deze mensen hebben dus ook schade aan hun woning. En na 15 dagen van de grote aardbeving bent daar de hulpverlening ook door te komen. Vele hebben kleine schade zoals een gescheurde binnenmuur maar andere een gebroken schoorsteen. Maar hierover later meer.

Actie Nederland België

Beging van afleveren noodvoorzieningen

Raf Beulens van Relax Villas is ons verzamel punt in Turnhout en hij stelde zijn huis beschikbaar voor overnachting van de transporteurs. Inmiddels hadden we 4 voertuigen verzameld die deze kant op zouden komen. 9 Januari was de dag dat ze kwamen. Een caravan en aanhangers vol met spullen. Via ons contact met Rode Kruis Porec was de vraag ook of het daar kon komen. 10 Januari kwam Raf zelf aan in de avond. Uit eindelijk hebben we totaal 24 pallets met goederen succes vol afgeleverd van kleding, schoenen, jassen, dekens, kachels en vele andere goederen. Op maandag 11 Januari gingen we Raf lossen en dat moest zelfs in Rovinj omdat wij Porec zo vol hadden gezet. Deze spullen zijn inmiddels ook al uitgedeeld in vele plaatsen in het rampgebied.

Droog voedsel

Omdat er vele negatieve verhalen hier ten ronde gaan wilde het ingezamelde voedsel niet doorgeven aan het rode kruis. Dit hebben wij zelf met auto en aanhangwagen naar Karlovac gebracht bij Rene. De caravan uit Urk vol met dekens en nieuwe kachels had de groep Urk daar al neer gezet.

extra Warmte

En nu heeft Rene ook de ruim 100-125kg aan droge voedsel erbij waarvan inmiddels al veel uitgedeeld is. Zelf zijn wij niet bij de ouderen geweest, dit als rede dat alle ouderen hebben zoveel eigenwaarde en willen van onbekende niks aannemen. Misschien is dit een angst uit de burgeroorlog dat weten we niet exact.

De plannen

Wij zijn er nog niet klaar mee. Wij gaan nog door. Komende week rij ik zelf nog een keer naar het gebied. De groep uit Urk heeft een een krat met cadeautjes achter gelaten die ze gekocht hebben van hun inzameling. Deze ga ik samen met kinderkleding uitdelen in het gebied. Dit hebben wij niet gelijk gedaan omdat afgelopen week veel sneeuw gevallen is en daardoor de wegen slecht begaanbaar waren.

Uit Nederland

Omdat we ook in Nederland niet klaar zijn hebben we onze inzameling in 3 stukken gedeeld met ieder een eigen fonds.

noodhuisjes

Ook is het mogelijk om je aan te melden om te komen helpen. Een groep van ruim 200 supporters hebben de handen ineen geslagen en bouwen nu noodhuisjes. Een huisje wat gebouwd word op pallets met de nodige isolatie zodat ze met de huidige -10 er een stuk warmer bij kunnen zitten. de caravans zijn inmiddels op en de staat koopt nu nog stacaravans en porto cabins op om deze op lokatie te kunnen plaatsen.

Noodhuisjes

Wil jij ook komen helpen meld je dan aan via onze groep Vanuit-Istrië

Follow me

Click on the socials or book a holiday : https://mojadom.com/