Photographbyjohn.com
July 24, 2021

Zie jij het verschil

Posted on July 24, 2021  •  4 minutes  • 757 words

Zie jij het verschil?

Het lijkt wel een eeuwige strijd op een Facebookgroep (Kroatië Forum), een groep opgezet door iemand die eigenlijk nooit in Kroatië kwam maar aan het Gardameer caravans verhuurde; onderhouden door Jo Wynant, een oude man die erg veel weet dan zijn vakanties in Kroatië maar hier ook al jaren niet meer komt. Maar hij weet veel van andere forums en internet bronnen te halen.

Maar buiten dat lijkt er wel een strijd te zijn ontstaan tussen het schiereiland Istrië en Dalmatië. Wij moesten geloven van (kroatische)vrienden dat de belevenis in Dalmatië anders zou zijn. Maar nu wij nu afgelopen maanden hier enkele keren zijn geweest, tot aan Omiš en verder kunnen wij nog niet spreken, vinden wij inderdaad ook dat er een groot verschil is tussen de 2 gebieden.

Ik denk dat de mensen uit Nederland die gek zijn op Dalmatie uit een zeer groep gebied komen en misschien wel uit een grote stad. Ik denk dat de mensen het dan prettig vinden om in een gebied te zijn waar alles overzichtelijk is. Dus weinig bossen, grote bergen, kale vlaktes met veel kruiden, en gecentreerd achter een grote berg kam je vakantie vieren. Dat je met 2 mensen op een vierkante meter moet zitten of liggen op een strand waar bijna geen boom staat voor schaduw is dan je ultieme vakantie gevoel. En misschien heb ik het totaal mis gezien of komt het door de paniek vakantie van iedereen omdat er veel angst gemaakt is in vele media waar door iedereen tegelijkertijd op vakantie gaat. Maar ik vind het enorm druk. Enkele dagen geleden was ik in Biograd na Moru en daar ben ik niet eens op het strand gaan zitten maar op een terras aan de zijkant omdat het gewoon massa druk was. En dat voor zo’n plaats. NU moet ik zeggen dat in Istrië in de grote plaatsen nu ook over de koppen kan lopen maar daar kan je nog een rustig strand op zoeken. Maar vandaag staat Omiš weer op de planning en zullen we zien of het daar ook massa druk is geworden.

Wat is jouw belevenis?

#Prijs verschil Een ijskoffie bij Omiš kost 48 kuna en de zelfde ijskoffie kost in Sveti Filip i Jakov 25 Kuna. Door dat verschil smaakt hij in Sveti Fillip i Jakov vele malen beter voor mij. Maar In Omiš aan het strand kost Škampi na bazaru 140 kuna (de beste dis ik tot nu toe gegeten heb) in Sveti fillip i Jakov kost deze keuze 200 kuna en in Vrsar kost het 100 Kuna. Dit kan natuurlijk aan het Restaurant liggen maar gemiddeld genomen is het uiteten gaan in Dalmatie 20-30% duurder dan Istrië.

#Is dit afzeiken? Ik kreeg een opmerking te horen of ik nu Dalmatie aan het afkraken was? Maar nee dit is absoluut niet het geval en/of de bedoeling. Ik kan gewoon niet begrijpen dat de verschillen zo groot zijn. Toen ik in Vinišće was vond ik de prijzen daar ook 30% duurder dan in Istrië. Bijvoorbeeld een pizza die daar 70 kuna kost en in Istrië 40 kuna vind ik een groot verschil. En omdat ik het niet snap is het feit dat ik de prijzen vergelijk in kleine plaatsen in Dalmatie met prijzen in Istrie in grote plaatsen aan de kust.

#De antourage Maar het uitzicht wat je beleefd in Dalmatië is echter ook daadwerkelijk super. Ik begrijp wel dat mensen hiervoor vallen. En natuurlijk al die eilanden voor de kust dat geeft ook het extra vakantie gevoel. En misschien zal dat het zijn. De cultuur in Dalmatie is ook iets anders dan in Istrië en wij wonen nu al ruim 5 jaar in Istrië en leren de mensen ook beter kennen. En daardoor is onze antourage gevoel vele malen hoger dan het gevoel wat wij ontvangen in Dalmatië.

Voorbeeld: Ik maakte een rechtstreekse boeking bij een appartement. En ik moest €50,- aanbetalen. Ik vond dat geen probleem maar , ik wacht nog steeds op het rekening nummer ;) ;)

Het zijn de kleine dingen die het verschil maken voor het ultieme gevoel en dat kan veranderen als er een persoon een slechte dag heeft.

Wat ik probeer te vertellen met dit verhaal is dat er eigenlijk helemaal geen strijd moet zijn tussen de keuze dan Dalmatië of Istrië maar dat iedereen gewoon heerlijk zijn eigen stek moet zoeken en moet genieten van zijn wel verdiende vakantie. Want voor je het weer weet word je weer in een lockdown gestopt.

Enjoy your stay in our beautiful Croatia

Follow me

and find out what i'm doing more...